Bouwkundige brandveiligheid is meer dan alleen het installeren van brandmelders en zorgen dat er een nooduitgang is. Het vereist een holistische benadering. Dit omvat het gebruik van brandbestendige materialen tijdens de bouw, het ontwerpen en realiseren van vluchtroutes, het implementeren van een juiste brandcompartimentering en het waarborgen van voldoende toegang voor hulpdiensten. Anno Kleinlugtenbeld, Sales Manager bij Applicom vertelt graag meer over deze onmisbare rol in de bouwkundige brandveiligheid van vandaag.
Gebruik hoogwaardige materialen
Een van de cruciale elementen van brandveiligheid in de bouwkunde is het gebruik van materialen met een hoge brandwerendheid. Dit betekent dat materialen zoals brandwerende gipsplaten, speciale coatings en brandvertragende isolatiematerialen moeten worden toegepast om de verspreiding van vuur te vertragen en de structurele integriteit van het gebouw te behouden. Het is niet alleen belangrijk om te voldoen aan de wettelijke voorschriften, maar ook om materialen te selecteren die de hoogste niveaus van bescherming bieden. Verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van een gebouw, maar ook bij de (eind)gebruiker. Je kan wel een prachtige brandwerende deur in een gebouw toepassen, maar als de gebruiker die deur steeds moedwillig openzet en blokkeert dan kan deze zijn werk niet doen.
Een ander aspect van bouwkundige brandveiligheid is het ontwerpen en realiseren van vluchtroutes. In geval van brand moeten mensen snel en veilig het gebouw kunnen verlaten. Dit vereist een zorgvuldige planning van de locatie en breedte van trappenhuizen, deuren en gangen, evenals de aanwezigheid van nooduitgangen die gemakkelijk toegankelijk en duidelijk gemarkeerd zijn. In principe moet je altijd twee kanten op kunnen vluchten en mag een vluchtweg in de basis niet langer zijn dan 30 meter. Daarna moet je in een brand- en rookvrij compartiment kunnen komen.
Compartimentering is ervoor zorgen dat de verspreiding van brand zoveel mogelijk wordt tegengegaan en beheersbaar wordt. Door het gebouw op te delen in afzonderlijke compartimenten met brandwerende wanden en vloeren, kan de brand worden ingesloten en kan voorkomen worden dat deze zich snel verspreidt. Dit geeft mensen meer tijd om te evacueren en beperkt de schade aan het gebouw. Brandcompartimentering in het kort: een gebouw wordt op basis van een gebruikersfunctie (school, ziekenhuis, kantoor o.i.d.) ingedeeld in brandcompartimenten. Als er in één van de compartimenten brand uitbreekt, dan mag deze brand zich niet verder door het gebouw verspreiden en moet dat in dat ene compartiment blijven.
Toegang voor brandbestrijdingsdiensten
Bovendien moet er bij het ontwerpen van een gebouw rekening worden gehouden met de toegang voor brandbestrijdingsdiensten. Dit betekent dat brandweervoertuigen gemakkelijk toegang moeten hebben tot het gebouw en dat er voldoende water- en energievoorzieningen moeten zijn om effectief te kunnen opereren bij een brand. Denk aan (droge) blusleidingen en waterputten.
De noodzaak van bouwkundige brandveiligheid vandaag
Hoewel het verleidelijk kan zijn om te bezuinigen op bouwkundige brandveiligheid om kosten te besparen of esthetische redenen, is dit een korte-termijnbenadering die grote risico's met zich meebrengt. Een goed ontworpen en gebouwd brandveiligheidssysteem kan levens redden, eigendommen beschermen en de maatschappelijke kosten van brand verminderen. Heeft u meer vragen over de bouwkundige brandveiligheid? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via welkom@applicom.nl, want we staan u graag te woord!