9 juni 2016

Brandveiligheid en regelgeving

Als u echt meer wilt weten over regelgeving dan maken we graag een keer een afspraak met u om uw specifieke vragen toe te lichten. Op internet is een enorme hoeveelheid informatie te vinden over brandwerendheidseisen, testmethoden, keurmerken, praktijkverhalen en nog veel meer. Of u het antwoord op uw specifieke vraag in dit “oerwoud” van informatie vind is maar de vraag. We helpen u graag met het vinden van de juiste antwoorden!

Om u toch een beetje op weg te helpen geven wij, zonder daarbij de pretentie te hebben van compleet te zijn, alvast wat handige links en nuttige informatie. Heeft u daarna nog vragen, schroom dan niet om ons te bellen!

Handige links

www.rijksoverheid.nl Op deze site vindt u veel informatie en zijn handreikingen, infobladen (bijvoorbeeld het infoblad ‘vluchten bij brand’) en brochures (bijvoorbeeld Brandveiligheid volgens het Bouwbesluit 2013) te vinden.

www.bouwbesluit.nl, deze link stuurt u door naar de site van adviesbureau Nieman, met actuele informatie over wijziging in bouwbesluit.

www.bbn.nu, waar u veel praktische informatie kunt vinden over hoe om te gaan met vragen over brandveiligheid. Ook kunt u hier het boekje “de essentiële bouwkundige controlepunten” downloaden.

Brandwerendheid meten, hoe doe je dat?

Bij geaccrediteerde instellingen zoals Effectis en Peutz worden materialen en toepassingen getest op hun brandwerendheid.Er wordt daarbij gekeken naar de gedragingen van de geteste materialen en afhankelijk van hetgeen wordt getest wordt er bijvoorbeeld (meestal) gekeken naar het moment van bezwijken van een materiaal (R), de vlamdichtheid (E), Isolatiewaarde (I), warmtestraling (W) en steeds meer ook naar rookdichtheid (S).

Stel dat een brandwerende doorvoering wordt getest en daarbij de waarden R=120 (bezwijken na 120 minuten), E=90 (gedurende 90 minuten vlamdicht) en I=60 (isolatiewaarde van 60 minuten voordat temperatuur boven een toegestaan maximum komt), dan krijgt deze doorvoering een classificatie R120, RE90 en REI60. Deze waarden kunt u terugvinden in testrapporten of samenvattingen daarvan.

Er wordt getest volgens van tevoren opgedragen testopstellingen. Voor doorvoeringen moet een vast aantal elementen worden getest en zelfs het aantal kabels in een kabelgoot is van tevoren vastgesteld. Zo weet het testinstituut dat er altijd op dezelfde manier getest wordt en dat resultaten van verschillende materialen en bedrijven zo vergelijkbaar zijn. Voor doorvoeringen is de belangrijkste Nederlandse testnorm de NEN 6068 en NEN 6069 en de Europese norm EN 1366.

Bouwbesluit en omgevingsvergunning

Gebouwen worden gebouwd volgens de regels uit het Bouwbesluit 2012, waarin staat beschreven aan welke eisen een gebouw moet voldoen en hoe een gebouw gecompartimenteerd moet worden. Een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd voor gebouwen met een verhoogd risico (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, hotels of ziekenhuizen).  Meer informatie over Bouwbesluit en omgevingsvergunning vindt u op www.rijksoverheid.nl, waar u het bouwbesluit ook kunt downloaden. Ziet u door de bomen het bos niet meer en wilt u geholpen worden bij het zoeken naar de regels voor brandveilig bouwen en brandveilig houden van een gebouw, dan helpen we u graag!