Bel +31 (0)24 35 22 571
Applicom   Universiteit Twente 17 normaal formaat
Brandcompartimentering
Brandcom-partimentering
Hoe belangrijk is compartimentering in een gebouw?

Het belang van compartimenteren

(Brand)veilig boven alles

Het waarborgen van veiligheid van mensen en eigendommen in een gebouw is cruciaal. Een essentieel onderdeel hiervan is brandcompartimentering. Ook als een gebouw van functie veranderd kan dat vergaande gevolgen hebben voor de brandcompartimentering in een betreffend gebouw. Vertrouw daarom op onze expertise in bouwkundige brandveiligheid met een professionele aanpak in brandcompartimentering!

Handleiding Cloud omgeving Applicom (1)

Wat is compartimentering

Brandcompartimentering is het verdelen van een bedrijfsgebouw in verschillende compartimenten om de verspreiding van brand te voorkomen. Deze compartimenten zijn ontworpen om de brand beperkt te houden tot één gebied, zodat het zich niet snel door het hele gebouw verspreidt. Hierdoor hebben mensen meer tijd om te evacueren en kunnen brandweerlieden de brand beter beheersen. Daarnaast wordt schade aan materiaal- en materieel beperkt.

Verdelen van een gebouw in diverse compartimenten om de verspreiding van brand te kunnen voorkomen

De indeling van een gebouw in brandcompartiment, subbrand compartiment en rook-compartimenten begint al vanaf de tekentafel. Aan de hand van (o.a.) de functie van een gebouw (bijvoorbeeld, industrie, school of ziekenhuis) en de gebruikoppervlakten worden brandcompartimenten ingedeeld. Het oppervlak van deze compartimenten is afhankelijk van de gebruikersfunctie van het gebouw. Zo mag een brandcompartiment in een industrieel gebouw meestal veel groter zijn dan een compartiment in een ziekenhuis. Ook het aantal mensen in een gebouw en de zelfredzaamheid van mensen speelt een grote en belangrijke rol.

De belangrijkste reden van brand compartimentering is het redden van levens

Uw gebouw nog niet voorzien van brandcompartimentering? Geen zorgen! Onze experts kunnen brandscheidingen zoals brandwerende wanden, deuren en plafonds installeren om alsnog veilige compartimenten te creëren.

Waarom compartimenteren? Ontdek de voordelen!

  • Levens redden: De belangrijkste reden voor brand compartimentering is het redden van levens. Door de verspreiding van vuur en rook te vertragen, krijgen mensen meer tijd om een gebouw veilig te verlaten.
  • Beperken van schade: Brandcompartimentering helpt om de schade aan eigendommen te beperken. Als een brand beperkt blijft tot één gebied/één compartiment, kan de schade aan andere delen van het gebouw worden geminimaliseerd.
  • Hulpverlening vergemakkelijken: Brandcompartimentering helpt hulpdiensten om de brand effectief te bestrijden. Een beperkte brand stelt brandweerlieden in staat om gerichter te handelen en vuur sneller onder controle te krijgen.
  • Wettelijke vereisten: In bouw- en gebruiksbesluit zijn regels en voorschriften opgesteld die brandcompartimentering verplicht stellen. Het voldoen aan deze voorschriften is essentieel om aan de wettelijke normen te voldoen.

Voldoe met brandcompartimentering aan wet- en regelgeving

Al deze aspecten zijn wettelijk vastgelegd en tijdens de vergunningsaanvragen wordt vastgesteld hoe een gebouw ingedeeld moet worden in brand en rookcompartimenten. Als een gebouw van functie veranderd, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de brandcompartimentering in dat gebouw. Iets om goed rekening mee te houden! 

 Hoe wordt brandcompartimentering bereikt?

Brandcompartimentering wordt bereikt door het gebruik van brandwerende materialen in de constructie van een gebouw. Dit omvat brandwerende muren, vloeren, deuren en plafonds die voorkomen dat vuur zich snel verspreidt. Het is cruciaal dat deze brandwerende materialen regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden om zo hun effectiviteit te behouden. Eventuele gebreken aan brandwerende wanden en vloeren kunnen hierdoor worden opgenomen. Aan de hand van een inspectierapportage wordt dit hersteld, waarna brandscheidingen weer gegarandeerd kunnen worden.

Onze oplossingen

Applicom   Universiteit Twente 6 Normaal formaat

Brandpreventie advies

Applicom   Universiteit Twente 5 Normaal formaat

Onderhoud en beheer

Applicom   Universiteit Twente 18 normaal formaat

Montage

Handleiding Cloud omgeving Applicom (1)

Compartimentering

Veelgestelde vragen

Wat is een brandcompartiment?

Brandcompartimentering is het verdelen van een gebouw in diverse compartimenten om de verspreiding van brand te voorkomen. Deze compartimenten beperken de brand tot één gebied, waardoor evacuatie wordt vergemakkelijkt en schade aan eigendommen wordt verminderd.

Wat zegt het bouwbesluit over brandcompartiment?

In het bouw- en gebruiksbesluit zijn regels en ook tevens voorschriften opgesteld die brandcompartimentering met betrekking tot eisen verplicht stellen. Het voldoen aan deze voorschriften is essentieel om aan de wettelijke normen te voldoen.

Wat is het belang van een brandcompartiment?

Brandcompartimentering draagt bij aan het minimaliseren van de impact van brand, het beschermen van levens en eigendommen, en het voldoen aan wettelijke normen. Dit resulteert gezamenlijk in een veiligere gebouwomgeving.

Hoe wordt brandcompartimentering bereikt?

Brandcompartimentering wordt bereikt door het gebruik van brandwerende materialen in de constructie, zoals wanden, vloeren, deuren en plafonds. Regelmatige inspectie en onderhoud van deze materialen zijn cruciaal om de effectiviteit te behouden. Eventuele gebreken worden opgenomen en hersteld, zodat brandscheidingen gegarandeerd kunnen worden.

Op welke manier beperkt brand compartimentering schade aan eigendommen?

Door de verspreiding van vuur en rook te vertragen, krijgen mensen meer tijd om een gebouw veilig te verlaten, wat cruciaal is voor hun veiligheid in geval van een calamiteit, zoals een brand.

Applicom   Universiteit Twente 16 normaal formaat

Contact

We staan u graag te woord!

Heeft u vragen over brandcompartimenten, brandveiligheid of andere aspecten van uw pand? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts staan klaar om uw situatie te analyseren, duidelijkheid te verschaffen en, indien nodig, proactieve stappen te ondernemen. Neem dan contact op via het contactformulier of bel naar +31 (0)24 35 22 571

Logo Applicom Brandpreventie part of Unica FC

Applicom is sinds 1960 actief in alle disciplines van bouwkundige brandpreventie en zorgt met bouwkundige brandveiligheidsoplossingen en materialen dat een brand zich niet snel en onvoorspelbaar uitbreidt.

24/7 bereikbaar voor u als klant

Applicom Nederland B.V.

Rondweg 13
6515 AS Nijmegen

Neem contact met ons op

Applicom Nederland BV

Ontwerp en realisatie door