Bel +31 (0)24 35 22 571
Hallway 5979689 1280
Brandveiligheid Zorg
Applicom geeft zorg de ruimte

Brandveiligheid en zorg hand in hand

Bouwkundige brandveiligheid in de zorgsector

In zorginstellingen staat het waarborgen van de veiligheid van bewoners en personeel centraal. Brandveiligheid vormt een belangrijk integraal aspect binnen de zorgsector, waarbij bouwkundige brandpreventie een cruciale rol speelt. Het draagt bij aan het minimaliseren van risico's en het beschermen van levens. Als specialist in bouwkundige brandpreventie is Applicom actief in deze sector. De werkzaamheden zijn hierbij volledig gericht op het verminderen van brandrisico’s met als doel een brandveilige zorgomgeving creëren voor medewerkers, patiënten en andere betrokkenen.

Samen bouwen we aan een brandveilige toekomst voor uw zorginstelling

Voldoen aan regelgeving
conform Besluit Bouwwerken
Leefomgeving (Bbl)

Meer bedrijfszekerheid 
voor uw zorginstelling of 
ziekenhuis

Bouwkundige brandveiligheid
op uw locatie door een gedegen integrale aanpak

Ze dienen als eerste brandveiligheidsmaatregel tegen brandincidenten en minimaliseren schade bij een calamiteit, zoals brand

Het belang van bouwkundige brandveiligheid in de zorg

Binnen zorginstellingen, waar kwetsbare of niet zelfredzame groepen mensen verblijven, is het van groot belang dat deze complexe omgevingen zijn uitgerust met geavanceerde bouwkundige brandveiligheidsoplossingen. Deze oplossingen spelen een cruciale rol om de veiligheid van bewoners, bezoekers en personeel te waarborgen. Ze dienen als eerste brandveiligheidsmaatregel tegen mogelijke brandincidenten en minimaliseren de schade bij een eventuele calamiteit, zoals een brand.

Bouwkundige brandveiligheidsoplossingen in de zorg

Ontdek hoe diverse brandveiligheidsmaatregelen in de zorg bijdragen aan een veilige zorgomgeving

 • Brandwerende materialen en de constructies: Het gebruik van brandwerende materialen in de bouw van zorginstellingen is van vitaal belang. Brandvertragende wanden, deuren en vloeren kunnen helpen bij het voorkomen van de verspreiding van vuur en rook, waardoor kostbare tijd wordt gewonnen voor evacuatie.
 • Rookafvoersystemen: Efficiënte rookafvoersystemen zijn van onschatbare waarde bij een calamiteit, zoals een brand. Deze systemen dragen bij aan het verminderen van rookontwikkeling in gangen en ruimtes, waardoor evacuatiepaden helder blijven en het risico op rookinhalatie wordt verminderd.
 • Blussystemen: Blussystemen, zoals sprinkler- watermist,- en bschuiminstallaties zijn belangrijk om een beginnende brand snel te kunnen blussen, nog voordat deze zich verder uitbreidt. Deze systemen maken het verschil tussen een beheersbare situatie en een calamiteit zoals brand.
 • Noodverlichting en vluchtroutes: Gemarkeerde vluchtroutes in combinatie met noodverlichting – die bij stroomuitval blijven functioneren - zijn van levensbelang voor een snelle en veilige evacuatie.

De werkwijze van Applicom

Ons team staat klaar om ook in uw zorginstelling of ziekenhuis bouwkundige preventieve maatregelen uit te voeren. Door onze flexibele aanpak, voortdurende afstemming met diensthoofden en specialistische kennis streven we naar efficiëntie en het minimaliseren van overlast voor medewerkers en patiënten of cliënten. Met inzicht in (complexe) bedrijfsprocessen passen we onze aanpak waar nodig aan. We stemmen onze planning af en werken nauw samen met diensthoofden om een werkomgeving te creëren die zowel veilig als efficiënt is. Dit realiseren we door flexibiliteit, werkzones te markeren en overlast te minimaliseren, inclusief het reduceren van geluidsniveaus tot aanvaardbare overlast.

Is één van deze situaties voor uw ziekenhuis- of zorginstelling van toepassing?

 • Heeft uw locatie te maken met het ontbreken van brand- of rookscheidingen, of zijn er gebreken op dit vlak? U kunt rekenen op ons gedegen en uitgebreid advies en eventuele inventarisaties of opnames van gebreken aan brandscheidingen.
 • Op zoek naar bedrijfszekerheid voor het beschermen van gebouwen, medische apparatuur en niet-zelfredzame mensen? Schakel onze expertise in!
 • Voldoet uw zorginstelling nog niet aan wet- en regelgeving, zoals beschreven in het Besluit Bou of omgevingsbesluit? Voldoen aan wettelijke voorschriften is onze prioriteit nummer één!
Applicom  Universiteit Twente 11 normaal formaat

Regelgeving en complaince

Zorginstellingen dienen te voldoen aan de strenge regelgeving op het gebied van brandveiligheid. Het naleven van deze voorschriften is niet alleen wettelijk verplicht, maar zorgt ook voor een geruststellende omgeving voor bewoners en hun families. Applicom begrijpt het belang hiervan en biedt ondersteuning om te voldoen aan de voorschriften, waardoor zorginstellingen een veilige omgeving kunnen garanderen.

Applicom begrijpt het naleven van strenge regelgeving in de zorg en ondersteunt om hieraan te voldoen

Investeren in bouwkundige brandveiligheid in de zorg: Voldoe aan wet- en regelgeving!

Investeren in bouwkundige brandpreventie in zorginstellingen is niet alleen verplicht, maar ook een investering in de (brand)veiligheid en het welzijn van degenen die afhankelijk zijn van deze faciliteiten. Het waarborgen van een hoog niveau van brandveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid en verdient voortdurende aandacht en investeringen. Bouwkundige brandpreventie in zorginstellingen is een complex en een veelzijdig onderwerp. Voor een optimaal veiligheidsniveau is het daarom belangrijk om samen te werken met diverse experts en voortdurend te blijven innoveren. Wilt u meer informatie over bouwkundige brandpreventie in zorginstellingen of advies over het verbeteren van de brandveiligheid in uw instelling? Neem contact met ons op, want u veiligheid staat bij ons voorop! 

Bekijk onze segmenten

In ieder pand is bouwkundige brandveiligheid onmisbaar. Ontdek nu hoe Applicom bedrijven in verschillende
segmenten met maatwerk oplossingen helpt bij het waarborgen van een brandveilige werk- en leefomgeving.

Applicom  Universiteit Twente 9 normaal formaat

utiliteit

Applicom  Universiteit Twente 6 Normaal formaat

industrie

Applicom  Universiteit Twente 18 normaal formaat

zorg

Applicom  Universiteit Twente 4 Normaal Formaat

overheid

Veelgestelde vragen

Waarom is bouwkundige brandpreventie belangrijk in zorginstellingen?

Bouwkundige brandpreventie is van essentieel belang in zorginstellingen, aangezien er zeer kwetsbare mensen verblijven. Met bouwkundige brandpreventie worden brandrisico’s geminimaliseerd en dit draagt bij aan een (brand)veilige omgeving voor zowel bewoners, patiënten, bezoekers en het personeel.

Wat zijn voorbeelden van bouwkundige brandveiligheidsoplossingen in de zorg?

Voorbeelden zijn van bouwkundige brandveiligheidsoplossingen in de zorg zijn o.a. brandwerende materialen, rookafvoersystemen, blussystemen, noodverlichting en ook vluchtroutes. Deze oplossingen dienen als maatregel tegen brandincidenten en beperken de schade bij calamiteiten zoals brand.

Hoe zorgt Applicom ervoor dat zorginstellingen voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften?

Applicom begrijpt de complexiteit en de regelgeving van de zorgsector. We bieden daarom met onze oplossingen ondersteuning om te voldoen aan voorschriften, zodat zorginstellingen een geruststellende en veilige omgeving kunnen waarborgen.

Wat is de werkwijze van Applicom bij het implementeren van bouwkundige preventieve maatregelen in de zorg?

Ons team van Applicom past een flexibele aanpak toe, stemt werkzaamheden af met diensthoofden, minimaliseert de bedrijfsoverlast, en houdt rekening met de complexe bedrijfsprocessen. We streven naar efficiëntie en een brandveilige werkomgeving voor zowel onze medewerkers als de patiënten en andere betrokkenen.

In welke situatie kan ik contact opnemen met Applicom voor verbeterde brandveiligheid?

Neem contact op als er sprake is van een ontbrekende brand- of rookscheidingen, behoefte aan bedrijfszekerheid, of als uw zorginstelling niet voldoet aan de wettelijke voorschriften. Alleen samen bouwen we aan een veiligere toekomst voor uw zorginstelling.

Applicom  Universiteit Twente 20 normaal formaat

Neem contact op!

We staan u graag te woord!

Heeft u vragen over de diensten die wij kunnen leveren in een van onze (hoofd)segmenten, zoals de zorg, industrie, utiliteit of overheid? Neem contact op via het contactformulier of bel naar +31 (0)24 35 22 571

Logo Applicom Brandpreventie part of Unica FC

Applicom is sinds 1960 actief in alle disciplines van bouwkundige brandpreventie en zorgt met bouwkundige brandveiligheidsoplossingen en materialen dat een brand zich niet snel en onvoorspelbaar uitbreidt.

24/7 bereikbaar voor u als klant

Applicom Nederland B.V.

Rondweg 13
6515 AS Nijmegen

Neem contact met ons op

Applicom Nederland BV

Ontwerp en realisatie door